Näätä

Näätä

Kuuntele teksti tästä:

Näätä on Suomessa esiintyvä näätäeläin. Sitä tavataan melkein kaikkialla Suomessa. Sen latinan kielinen nimi on Martes martes. Näätää kutsutaan myös metsien ”kultakurkuksi” sen kullankellertävän kurkun värityksen takia. Näätä on erikoistunut yöelämään. Se liikkuu mieluiten hämärässä ja pimeällä ja lepää päivällä. Näätä suunnistaa hyvän näkönsä ja muistinsa sekä hajumerkkien avulla. Näätä merkitsee reittinsä hajurauhasen sekä ulosteen avulla. Näin näätä pystyy liikkumaan erinomaisesti pimeässä kuusikossa, jossa se viihtyy parhaiten.

Näädät elävät yleensä yksin. Näädän lisääntymisaika on heinä-elokuussa. Näädällä on viivästynyt sikiönkehitys eli hedelmöittynyt munasolu alkaa kehittyä vasta muutama kuukausi hedelmöittymisestä. Näätänaaras synnyttää huhti-toukokuussa kolmesta viiteen (3-5) poikasta useimmiten palokärjen tekemään puunkoloon. Näätä voi elää 8-10 vuotta.

Näätä on sekasyöjä. Se syö sekä lihaa että kasveja. Näädät syövät kuitenkin pääasiassa lihaa. Näätien ravintoa ovat erityisesti myyrät. Lisäksi niiden ravinnoksi kelpaavat muut nisäkkäät jäniksen kokoluokkaan asti sekä linnut, linnunmunat, marjat, sienet, hyönteiset ja haaskat. Näätä tekee myös ravintovarastoja.

Näädällä ei ole Suomessa luonnollisia vihollisia. Näätiä voidaan metsästää.

Näädästä ei varsinaisesti ole ihmiselle haittaa.