Kärppä

Kuva: Hannu Huttu

Kuuntele teksti tästä:

Kärppä on Suomessa esiintyvä näätäeläin. Kärppää tavataan koko Suomessa, mutta etenkin Suomen pohjoisosissa. Sen latinankielinen nimi on Mustela erminea. Kärpän turkkia ja erityisesti sen valkoista talviasua on pidetty arvokkaana, ja sitä on käytetty muun muassa kuninkaallisissa hoveissa turkiksiin.

Kärppä on kooltaan melko pieni. Se painaa yleensä vain alle 0,5 kg, ja se on 15-30 cm pitkä.

Kärpät elävät yleensä yksin. Poikkeuksena on lisääntymisaika eli kiima-aika sekä aika, jolloin kärppänaaras huolehtii pennuistaan. Kärppien lisääntymisaika on heinäkuussa. Kärpällä on viivästynyt sikiönkehitys eli hedelmöittynyt munasolu alkaa kehittyä vasta muutama kuukausi hedelmöittymisen jälkeen. Viivästyneen sikiönkehityksen johdosta kärppänaaras synnyttää seuraavan vuoden huhti-toukokuussa kolmesta kahdeksaan (3-8) poikasta pesään. Kärppä voi elää 5-7 vuotta.

Kärpällä on erilainen turkki kesällä ja talvella. Kesällä kärpän turkki on selkäpuolelta ja kyljistä ruskea ja vatsapuolelta valkoinen. Talveksi kärppä vaihtaa turkkinsa kokonaan valkoiseksi. Ainoastaan hännän pää jää tummaksi.

Kärppä on lihansyöjä. Se ei syö kasveja. Kärpän pääasiallista ravintoa ovat pikkunisäkkäät, etenkin myyrät. Lisäksi kärpät käyttävät ravintonaan myös lintuja ja kaloja.

Kärpällä ei ole Suomessa luonnollisia vihollisia. Kärppiä voidaan metsästää.  Kärppiä metsästetään niiden turkin takia.

Kärpistä ei varsinaisesti ole ihmiselle haittaa.