Kettu

Kettu

Kuuntele teksti tästä:

 

Kettua tavataan yleisesti koko Suomessa. Sen latinankielinen nimi on Vulpes vulpes.  Kettu on pienen koiran kokoinen, ja painaa kolmesta kahdeksaan (3-8) kiloa. Kettu liikkuu mieluiten hämärässä ja yöllä. Monissa saduissa kettu esiintyy ovelana ja viekkaana hahmona. Kettu on oikeastikin tietyllä tavalla ovela – se on hyvä sopeutumaan erilaisiin ympäristöihin, ja löytää saalista monenlaisista paikoista myös kaupungeista. Kettu on helppo tunnistaa oranssinruskeasta värityksestä, pystykorvista sekä valkoisesta hännänpäästä.

Ketut elävät usein muutaman yksilön ryhmissä. Ryhmä koostuu usein kettupariskunnasta ja niiden naaraspennuista. Urospennut siirtyvät usein omille alueilleen sukukypsyyden saavutettuaan. Ketun lisääntymisaika eli kiima-aika on helmi-maaliskuussa. Kettunaaras synnyttää huhti-toukokuussa kolmesta kahdeksaan (3-8) pentua maanalaiseen pesään tai kivikkoon. Ryhmän muut naaraat auttavat pentujen hoidossa.  Ketut voivat elää 14-vuotiaiksi.

Kettu on kaikkiruokainen. Se syö sekä lihaa että kasviravintoa. Ketun ravinto koostuu pääasiassa pienjyrsijöistä ja jäniksistä. Ketut käyttävät ravintonaan myös lintuja, kaloja, raatoja, linnunmunia sekä selkärangattomia ja marjoja. Ketut vierailevat usein myös ihmisten asutusalueilla lintujen ruokintapaikoilla sekä avokomposteilla. Kettuja tavataan myös kaupungeissa.

Ketulla ei ole Suomessa varsinaisia luonnollisia vihollisia. Kettuja metsästetään. Kettua metsästettiin ennen sen turkin takia, mutta nykyään sitä metsästetään, jotta kettukanta ei vaikuttaisi niin voimakkaasti Suomen metsissä esiintyviin metsäkanalintuihin.

Ketusta ei varsinaisesti ole ihmiselle haittaa. Kettu voi levittää kettusyyhyä eli kapia ja raivotautia eli rabiesta, jotka tarttuvat syljen ja puremien välityksellä. Suomessa tauteja estetään leviämästä maastoon asetetuilla rokotesyöteillä. Ne ovat yleensä lihanpaloja, jotka sisältävät ketuille tarkoitetun annoksen rokotetta. Kettu voi vaikuttaa voimakkaasti  Suomessa esiintyvien metsäkanalintujen kantoihin syömällä etenkin niiden munia ja poikasia.