Halli eli harmaahylje

Harmaahylje1

Kuuntele teksti tästä:

 

Halli eli harmaahylje on Suomessa esiintyvä hyljelaji. Sen latinankielinen nimi on Halichoerus grypus. Sitä tavataan Suomessa Itämeren alueella. Hallit ovat silmälläpidettäviä, eli niitä on melko vähän. Hallit ovat pitkäkuonoisia, harmaankirjavia ja painavat 100-300 kg. Hallit elävät ympäri vuoden isohkoissa laumoissa, eli se on laumaeläin. Kesällä, kun hallit vaihtavat karvansa, niitä voi nähdä makoilemassa isoina laumoina vieri vieressä luodoilla eli pienillä saarilla.

Hallien lisääntymisaika eli kiima-aika on huhti-toukokuussa. Hallilla on viivästynyt sikiönkehitys eli hedelmöittynyt munasolu alkaa kehittyä vasta muutama kuukausi hedelmöittymisestä. Hallinaaraat kokoontuvat maaliskuussa luodoille tai jäälautoille synnyttämään yhden poikasen eli kuutin. Hallit voivat elää yllättävän vanhoiksi, yli 40-vuotiaiksi.

 

Harmaahylje2

 

Hallit ovat lihansyöjiä. Ne eivät syö kasveja. Hallit syövät monenlaisia kaloja, joista tärkein ravintokala on silakka. Hallit saattavat käyttää ravinnokseen myös ihmisten kalanpyydyksissä olevia kaloja. Aikuinen halli tarvitsee ravinnokseen noin 7 kiloa kalaa päivässä.

Hallilla ei ole Suomessa luonnollisia vihollisia. Halleja voidaan metsästää. Metsästys on nykyään vähäistä. Metsästykseen tarvitaan lupa.

Halleista saattaa aiheutua myös haittaa ihmisten elinkeinoille, sillä se voi kiinnostua käyttämään ravinnokseen kalastajien pyydyksissä olevia kaloja.