Kuuntele teksti tästä:
Metsäjänis on Suomessa esiintyvä jäniseläin. Sitä on Suomessa eniten muihin jäniseläimiin verrattuna. Sen latinankielinen nimi on Lepus timidus. Metsäjänistä esiintyy tasaisesti ympäri Suomea. Metsäjänis on hyvin sopeutunut pohjoisen olosuhteisiin. Sen takajalkojen varpaiden välissä olevat ihopoimut estävät sitä uppoamasta lumihankeen ja sen turkin väritys auttaa sitä pysymään pedoilta suojassa.
Metsäjänis on tunnettu valkeasta töpöhännästä sekä vuodenaikojen mukaan vaihtuvasta turkistaan. Metsäjäniksen kesäturkki on ruskeankirjava. Talvisin metsäjäniksen talviturkki on vaalea ja jopa täysin valkoinenkin. Metsäjänis on painoltaan kahdesta viiteen (2-5) kiloa. Se voi elää jopa 13 vuotta. Metsäjäniksen ja ihmisen yhteiselosta Suomessa on viitteitä aina 9 000 vuotta nykyhetkestä taaksepäin. Metsäjänis esiintyy vanhoissa suomalaisissa tarinoissa ja kertomuksissa, kuten esimerkiksi Kalevalassa.
Metsäjänikset elävät pääsääntöisesti yksin. Niiden lisääntymisaika alkaa maaliskuussa ja jatkuu muutamia kuukausia. Metsäjänisnaaras synnyttää vuoden aikana touko-lokakuussa yhdestä kolmeen (1-3) poikuetta, joissa jokaisessa on kolmesta viiteen (3-5) poikasta. Metsäjänisnaaras käy imettämässä poikasiaan vain muutaman viikon ajan, jonka jälkeen poikaset lähtevät pois pesästä.
Metsäjänis on kasvissyöjä. Se ei syö lihaa. Metsäjäniksen ravinto vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Keväällä ja kesällä ne syövät enimmäkseen ruohoja ja heiniä. Syksyllä niille maistuvat myös erilaiset varpukasvit, kuten mustikka. Talvella metsäjänis käyttää ravinnokseen lehtipuiden, kuten pajujen ja haavan versoja, kuorta ja silmuja. Myös koivun versot maistuvat talvella metsäjänikselle.
Metsäjäniksellä on Suomessa sille luontaisia petoja eli niitä ravintonaan käyttäviä eläimiä. Esimerkiksi linnuista kanahaukka ja huuhkaja saalistavat metsäjäniksiä. Nisäkkäistä etenkin kettu ja ilves käyttävät metsäjäniksiä ravinnokseen. Metsäjäniksiä myös metsästetään. Niiden metsästyksellä on pitkä historia. Niitä on metsästetty niiden turkin sekä niistä saatavan lihan takia.
Metsäjäniksestä ei varsinaisesti ole haittaa ihmiselle.