Tukkakoskelo

Tukkakoskelo 1

Voit kuunnella tekstin tästä:

Suomessa tukkakoskelot viihtyvät merellä saaristossa sekä karuilla merenrannoilla. Sisämaassa se suosii karikoita ja saarten rikkomia vähäravinteisia järviä ja hiekkaisia rantoja. Tukkakoskelo on sorsalintu. Tukkakoskelo pesii koko Suomessa. Sen latinankielinen nimi on  Mergus serrator. Tukkakoskelo on muuttolintu, eli se ei yleensä talvehdi Suomessa talviolosuhteiden takia.  Tukkakoskelo muuttaa pesimäalueilleen huhti-toukokuussa. Syysmuutto eli muutto talvehtimisalueille ajoittuu heinäkuusta lokakuuhun. Varhaisimpia syysmuuttajia ovat tukkakoskelokoiraat, sillä ne muuttavat heinä-elokuussa sulkimisalueille eli alueille, joissa ne vaihtavat höyhenpeitteensä.  Sieltä ne muuttavat varsinaisille talvehtimisalueille sulkasadon loputtua. Tukkakoskelot talvehtivat Länsi-Euroopassa sekä Välimeren alueella. Pieni osa tukkakoskeloista talvehtii myös Ahvenanmaalla.

Tukkakoskelo painaa 800 g -1100 grammaa. Sen levitettyjen siipien kärkiväli on 69-82 senttimetriä. Tukkakoskelokoiraalla on keväisin tummanvihreä pää, sekä mustatäpläinen punaruskea rintavyö. Lisäksi sen siipilaikussa on kaksi mustaa poikkijuovaa. Tukkakoskelon niskassa on harittava töyhtö. Tukkakoskelonaaras on harmaankirjava. Sen pää on ruskeanvivahteinen. Tukkakoskelon vatsa on vaalea. Tukkakoskelon koivet ovat punaiset. Koiraan nokka on punainen ja naaraan punaruskea. Tukkakoskelokoiraan silmän värikalvo on punainen ja naaraalla kellanpunainen.

Tukkakoskelo 2

Tukkakoskelo rakentaa pesän kasvillisuuden sekaan, kiven onkaloon tai pensaan alle. Tukkakoskelonaaras munii touko-kesäkuussa kahdeksasta kahteentoista (8-12) harmaanruskeaa munaa. Poikaset kuoriutuvat kolmesta neljään (3-4) viikkoa muninnasta. Poikaset ovat lentokykyisiä noin kahden (2) kuukauden ikäisinä. Tukkakoskelopoikaset ovat pesäpakoisia, eli ne lähtevät itse etsimään ravintoaan hyvin nuorina. Osa tukkakoskelonaaraista saattaa haalia itselleen muidenkin tukkakoskelonaaraiden poikueita. Poikasia voi yhdellä tukkakoskelonaaraalla olla yli 20 kappaletta.

Tukkakoskelo sukeltaa muiden sukeltajasorsien tapaan ravintonsa veden alta. Ravinnokseen se käyttää pieniä kaloja, äyriäisiä ja hyönteisiä.

Tukkakoskeloita voidaan metsästää. Metsästys on kuitenkin vähäistä. Metsästys ajoittyy syksyyn.