Kuuntele teksti tästä:
Heinätavi on Suomessa hyvin harvalukuisena pesivä sorsalaji. Se kuuluu puolisukeltajiin eli se hankkii ravintoa kurottamalla kaulaansa veden alle. Sen latinankielinen nimi on Anas querquerdula. Heinätavia esiintyy tavallisimmin rehevillä eli runsaskasvustoisilla lintujärvillä ja –kosteikoilla. Sitä ei tavata Itä-Suomen pohjoisosissa eikä Pohjois-Suomessa. Heinätavi kuuluu muuttolintuihin eli se muuttaa talveksi pois Suomesta. Muuton syynä ovat talviset olosuhteet sekä ravinnonpuute. Heinätavilla on Pohjois-Eroopassa pesivistä sorsalinnuista pisin muuttomatka. Se talvehtii Länsi-Afrikan jokisistoissa ja Saharan eteläpuolella sijaitsevan savannivyöhykkeen kosteikoilla. Heinätavi muuttaa keväisin Suomeen pesimisalueille toukokuun aikana. Sen syysmuutto eli muutto talvehtimisalueille tapahtuu elo-syyskuussa.
Heinätavi painaa 300-500 grammaa. Sen levitettyjen siipien kärkiväli on 59-67 senttimetriä. Heinätavikoiraalla on keväisin tälpikäs punaruskea pää ja kaula. Sen pään ja kaulan sivuosat ovat valkeaviiruiset. Heinätaviuroksen silmäkulmajuova on valkoinen. Sen rinta on tumma, joka rajautuu vaaleanharmaisiin kylkiin. Heinätavinaaras on väritykseltään ruskeankirjava. Sillä on tumma silmäjuova ja vaalea silmäkulmajuova. Nuoret yksilöt ja sulkasadon eli höyhenpeitteen uusiutumisen jälkeiset koiraat ovat heinätavinaaraan näköisiä. Sulkasato on heinätaveilla yleensä kesäkuussa. Sulkasadon alkuvaiheessa heinätavit eivät ole lentokykyisiä.
Heinätavi rakentaa pesänsä yleensä heinikkoon, kosteaan rantaniittyyn tai kosteikoille kasvillisuuden suojaan. Heinätavinaaras munii toukokuussa kahdeksasta kymmeneen (8-10) kermanväristä munaa. Poikaset kuoriutuvat noin kolmen viikon kuluttua muninnasta. Poikaset ovat lentokykyisiä 5-7 viikon ikäisinä.
Heinätavin ravinto koostuu pääsääntöisesti eläinravinnosta. Etenkin vesisiirat, pienet kotilot ja pienet surviaissääskien toukat maistuvat sille. Heinätavi voi käyttää myös erilaisia vesikasvin osia ravinnokseen.
Heinätavia voidaan metsästää. Metsästys on kuitenkin vähäistä. Metsästys ajoittuu syksyyn.