Kanadanhanhi

Kanadanhanhi

Kuuntele teksti tästä:

Kanadanhanhi on Suomessa vieraslajina esiintyvä hanhilaji. Sen latinankielinen nimi on Branta canadensis. Se ei kuulu Suomen luonnon alkuperäiseen lajistoon vaan se on istutettu ihmisen toimesta maahamme. Se istutettiin Suomeen uudeksi riistaeläimeksi 1960-1980 luvuilla. Sitä tavataan alkuperäislajina Pohjois-Amerikassa. Suomessa sitä tavataan merenrannikolla sekä esimerkiksi Uudellamaalla myös mantereella. Lisäksi sitä tavataan paikoin myös Ruokolahdella ja Rautalammilla.

Kanadanhanhi on muuttolintu eli se muuttaa talveksi pois Suomesta. Muuton syynä ovat talviset olosuhteet sekä ravinnonpuute. Keväisin tapahtuva kanadanhanhien kevätmuutto eli muutto pesimäalueille ajoittuu maalis-huhtikuuhun. Syysmuutto eli muutto talvehtimisalueille tapahtu syys-marraskuussa. Kanadanhanhi talvehtii pääsääntöisesti Etelä-Ruotsissa sekä Tanskassa.

Kanadanhanhi painaa 3-5,5 kiloa. Sen levitettyjen siipien kärkiväli on 160-185 senttimetriä. Kanadanhanhen päävärit ovat musta, valkoinen ja ruskea. Sen pää ja kaula ovat mustat lukuunottamatta sen valkoisia leukalappuja. Kanadanhanhen rinta on valkoinen. Sen yläpuoli on tummanruskea ja alapuoli vaalean harmaanruskea. Kanadanhanhen perä on valkoinen ja se erottuu selkeästi mustasta pyrstöstä. Sen nokka ja koivet ovat lähes mustat. Kanadanhanhen siipisulat ovat mustat.

Kanadanhanhet pesivät yleensä ryhminä. Jokaisella parilla on kuitenkin oma pesintäreviiri eli pesä ja sitä ympäröivä alue, jota ne puolustavat ärhäkästi. Kanadanhanhinaaras munii pesään huhti-toukokuussa neljästä seitsemään (4-7) kermanvalkeaa munaa. Pesä sijaitsee usein pensaan alla, ruovikossa tai avoimella paikalla mielellään pienessä saaressa. Poikaset kuoriutuvat noin kuukaden päästä muninnasta. Poikaset ovat lentokykyisiä 6-7 viikon ikäisinä.

Kanadanhanhet käyttävät ravinnokseen ruohoa, juuria, versoja, hedelmiä, siemeniä sekä esimerkiksi viljaa ja vesikasveja, joita se puolisukeltaa eli kurottaa kaulansa avulla veden alta matalista rantavesistä. Kuoriutuneet poikaset käyttävät myös hyönteisiä ravinnokseen.

Kanadanhanhien sulkasato eli höyhenpeitteen uusiutuminen tapahtuu pesintäaikaan alkukesällä. Sulkasadon aikana kanadanhanhet eivät ole lentokykyisiä. Sulkasato kestää noin kuusi viikkoa, jonka jälkeen kanadanhanhet usein parveutuvat. Parvet saattavat aiheuttaa ruokaillessaan vahinkoa viljelyksille.

Kanadanhanhea voidaan metsästää. Metsästys sijoittuu syksyyn.