Kuusipeura

kuusipeura-1

Kuuntele teksti tästä:

Kuusipeura on Suomeen tuotu hirvieläin. Sen latinankielinen nimi on Dama dama.  Kuusipeura on Suomessa erittäin harvinainen hirvieläin. Sitä esiintyy  lähinnä vain Uudellamaalla. Kuusipeura on alun perin kotoisin Vähä-Aasiasta eli Turkin seuduilta. Muinaiset roomalaiset toivat kuusipeuroja valloittamilleen alueille esimerkiksi Britanniaan ja muualle Eurooppaan. Kuusipeurat ovat kuuluneet satojen vuosien ajan eurooppalaisten hovien puistoihin. Kuusipeuraurokset on helppo tunnistaa komeista sarvistaan.

kuusipeura-2

Kuusipeuran lisääntymisaika eli kiima-aika on syys-tammikuussa. Kuusipeurat muodostavat lisääntymishaaremeja, jotka koostuvat vahvasta kuusipeurauroksesta sekä muutamista naaraista.  Kuusipeuran vasa syntyy alkukesällä. Kiima-ajan jälkeen kuusipeuraurokset ja -naaraat muodostavat omat laumansa. Lauma koostuu usein sukulaisista, jotka pitävät yhdessä huolta vasoistaan. Naaras synnyttää kerralla yleensä vain yhden vasan. Kuusipeurat voivat elää jopa 20-vuotiaiksi.

Kuusipeura on kasvissyöjä.  Kuusipeurat käyttävät ravinnokseen ruohovartisia kasveja, puiden ja pensaiden oksia ja versoja, varpuja ja oraita. Talvella kuusipeura on Suomessa riippuvainen ihmisten järjestämästä talviruokinnasta.

Kuusipeuroille vaarallisia suurpetoja ovat ilves sekä tietyillä alueilla susi.

Kuusipeurakantaan eli niiden määrään Suomessa vaikuttaa ihmisten järjestämä talviruokinta, sillä ilman talviruokintaa kuusipeura ei selviä Suomessa. Kuusipeuraa myös metsästetään, mutta metsästäminen on erittäin vähäistä. Metsästämiseen tarvitaan lupa. Kuusipeura on ihmiselle harmiton.