Piisami

Piisami

Kuuntele teksi tästä:

Piisami on Suomessa tulokaslajina esiintyvä jyrsijä, joka luetaan riistaeläimeksi. Piisamin latinan kielinen nimi on Ondatra zibethica. Ensimmäiset piisamit istutettiin Pohjois-Amerikasta Suomen luontoon 1900-luvun alkupuolella sen turkin takia. Piisamia voidaan tavata koko Suomessa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Piisami on painoltaan 500-1700 grammaa ja pituutta sillä on ilman häntää 20-40 senttimetriä. Väritykseltään piisami on ruskea. Se voi elää kolme (3) vuotta. Piisamit suosivat reheviä ja matalia järviä. Se käyttää ravinnokseen järvikortteen ja järvikaislan juurakoita. Myös lumpeen juurakot kelpaavat piisamille. Piisami rakentaa kekopesiä ravintokasveistaan. Niitä voi olla jopa 20 hehtaarin kokoisella alueella. Piisamit pystyvät talvehtimaan lumen ja jään alla. Talvisin se hyödyntää rakentamiaan kekopesiä ravinnokseen.

Piisamin lisääntymisaika alkaa huhtikuussa. Piisaminaaras synnyttää  maahan kaivettuihin tai kasvillisuuden sekaan tehtyihin kekopesiin vuodessa yhdestä kolmeen (1-3) pesuetta toukokuusta syyskuuhun ajoittuvalla jaksolla. Jokaisessa pesueessa voi olla kolmesta kahdeksaan (3-8) poikasta.

Piisamilla on Suomessa muutamia petoja eli niitä ravinnokseen käyttäviä eläimiä. Näitä petoja ovat muun muassa minkki, kettu sekä ruskosuohaukka. Piisamia voidaan metsästää. Piisamia metsästetään yleensä sen turkin takia.

Piisamista ei ole ihmiselle haittaa.